Job Interview For Dummies

אי אפשר לצפות הכול מראש אבל אפשר למקסם את הסיכויים שלך להצלחה- לגמרי המוטו שאני מנסה ליישם בכל שיחה עם אנשים שקובעים איתי פגישה. אני לא משתמשת במילים הללו כי לפעמים התחושה הכללית משדרת שלאנשים נמאס מציטוטים שהם מקסימים אבל לא מיושמים/מיישמים אותם בחיי היום יום. יחד עם זאת, מקווה שאוכל לתרגם את זה לפרקטיקה ולא רק לפתוח ולסגור מרכאות עבור משהו שיעלם כבלתי היה.
שלום (ולא היי,) שמי דניאלה אסתר ליזמי, עובדת במרכז הקריירה של האוניברסיטה העברית במטרה לסייע בידכם להשיג את העבודה המיטבית עבורכם מהמיקרו – כתיבת קו"ח /לינקדאין וכו' ועד המאקרו – הכנה לריאיון עבודה.
ראיונות עבודה, איזו תקופה קשוחה! הרגע הזה שמישהו מתקשר אלייך ממספר חסום או כזה שאתה לא מכיר. אתה מרגיש שזה הולך לכיוון חיובי ואז "שלום, מדברים מהבנק, רצינו לספר לך על הלוואה עם ריבית נמוכה…" כמות העצבים עקב ההמתנה לאותה שיחה נחשקת עושה את זה קשה יותר, בעיקר כי הגשת למספר מקומות ולפעמים בדיוק ברגע בו אתה כבר מרים ידיים ומחליט לצאת לסבב נוסף (במקרה שלנו מדובר ב-) 8:00 בבוקר, אתה ישן, *טלפון* עונה עם קול של מאבטח מבוגר בבידוק לקניון:
"הלו??" – "שלום, מדברים מ__ הגשת אלינו קו"ח ורצינו לזמן אותך לראיון" ואז כמו באותם סרטי אנימציה שהם מקבלים את ה-'sugar rush' האישונים מתחדדים שם על השתק, משתעל את חייך בשביל לחכך בגרונך בכדי להגיע לטון הרגיל "כן, כן 'אני זוכר באיזו משרה מדובר' (לא זכרת באיזו משרה? גש אלינו!!) מה שלומך?" והשיחה מתארכת קובעים מועד וזה הרגע שכבר לא ניתן לחזור לישון… האדרנלין גבוה מידיי ואתה צריך להתארגן ולהסדיר את המשך היום לקראת המשימה הממשמשת וקרבה.
אז איך מתכוננים לראיון עבודה? מניסיוני האישי עם שיחות מול מעסיקים – כולם אוהבים אנשים חרוצים, אחראיים ובעלי מוסר עבודה גבוה. אף אחד לא יגיד לכם אחרת. הריאיון שלכם לפעמים מתחיל כבר במהלך שיחת הטלפון למסירת פרטי המידע על מיקום הריאיון.. (ריאיון ב- ZOOM? נגיע בהמשך) ולכן, תמיד תשיגו דף לרשום הכול. אין לכם? – "תוכלי בבקשה לשלוח לי במייל את כל הפרטים? אין לי איך לכתוב כרגע…" (תורידו אפליקציית KEEP של גוגל שינתה את חיי!).
שימו לב שלקחתם הוראות הגעה מדויקות: קומה, כניסה, חדר (ואם יש לו שם..)– אני אוהבת לקרוא לזה for dummies (כמו הספרים) שכל אדם היה יכול להגיע, משאיר רושם טוב וגם הרבה יותר נחמד שאתם מגיעים בכוחות עצמכם מאשר ש'אחות' קטנה/גדולה או דודה באה לאסוף אתכם מהלובי – אוריינטציה ונינוחות הינה שלב חשוב. אבל, גם אם אין לכם חוש כיוון זה לא אומר שלא תשיגו את המשרה, מדובר סה"כ בבונוס ועוד סמול טוק שאפשר להציג בפני המרואיין. להגיע בזמן – זה בייסיק! הקדמה זה נהדר (10 דק' ולא שעה) קחו ריזיקה שאולי מדובר במקום מסובך, תמיד לקחת בחשבון מה עדיף יותר: תחבורה ציבורית/מציאת חנייה אולי אפילו מונית?
חשוב לשאול מי מראיין אתכם! ריאיון עבודה זה מחקר שלם!!! אפשר ללמוד הרבה מפרופיל ה-LinkedIn של אותו אדם. עשו מחקר, דברו על דברים הקרובים לליבם כי חנופה קלה זה בסדר אבל לא להעיף מגשי זהב באוויר.
הריאיון שלכם בזום? מעולה! בדקו חיבור WIFI יציב, התחברו כ2-3 דקות לפני הפגישה, שימו לב איך אתם נראים במצלמה: אל תשבו מאחורי חלון פתוח כי אז לא יוכלו לראות אתכם! חפשו את התאורה הכי טובה בבית, אין לכם? פנס מהפלאפון (ששורף את הקרנית במקצת אבל תסדרו שלא יגרום לכם לחוסר נוחות גדולה) או אם ממילא אתם עדיין תעבדו קצת מהבית שווה להשקיע בטבעת מאירה כמו בלינק הזה למשקיעים והמסורים שביניכם. למען הסר ספק: לשיחת הריאיון לא מתחברים דרך הפלאפון, בטח שלא באמצע הרחוב…
כמה חשובה אותה מצלמה – שלא תהיה נמוכה מידיי (הדגמה) ותראה לפחות עוד חצי סנטר נוסף (אצלי לפחות עוד 2!) וכריות עיניים – אנחנו עייפים? אין סיבה לשדר זאת!) מבחינת פונקציונאליות של זום: כדאי לעמעמם את הרקע מאחוריכם. לא עניינו של אף אחד כמה מבולגנים אתם – יחד עם זאת, זה עלול להשפיע על דעת המראיין ומה הוא חושב עלייכם ולכן – רקע ווירטואלי יכול לא להטיב עם כולם לשם כך, עמעמו את הרקע שלכם כך שלא יוכלו לראות מה יש מאחורה. כמו כן, אפשר להוסיף טיפה "טאץ' אפ" ולהיראות טוב יותר ללא צורך באיפור ע"י הפונקציות הבאות שמצורפת פה כמובן השתדלו לא להגזים!
כאשר אנו רוצים להתכונן למשרה – חשוב לעבור על קו"ח שלנו, לבדוק איפה יכולות להיות שאלות מכשילות. שאלה מכשילה היא: אדם שהיה צייר ועשה הסבה לענף שונה לחלוטין למשל: הייטק. עבור מראיין: השאלה מאוד מתבקשת מדוע החליט לעשות הסבה. לשם כך צריכה להיות לכם תשובה מראש. עוד שאלות שמראיינים מאוד אוהבים הן: אילו מכשולים היו לך וכיצד התגברת עליהם? מדוע עזבת/עוזב את מקום העבודה? למה דווקא פה – תעשו מחקר על החברה שבה אתם רוצים לעבוד!! אם יש לה מוצר/לקוח מוביל – תבדקו אותו, כל אלה הן שאלות מאוד לגיטימיות.
התשובות לאותן שאלות צריכות להיות מנותקות מדעות קדומות – כלומר, אם עזבנו עבודה כי היה לנו בוס "לא להיט" או שהקולגה לא טובה, אנחנו לא צריכים לחשוב שהוא שואל כי יש לו מניע נסתר והוא בתקשורת עם הבוס הקודם. לפעמים מעסיקים שואלים כי הם נחמדים, סמול טוק או, כי הם רוצים לדעת כיצד תשתלבו אצלם בצוות. ולכן – מטעני עבר להשליך ולהגיע נקיים, טבולה ראסה.
עומדים לצאת מהבית? מה לובשים? זוכרים את השטות הזו של ימיי הביניים כי לריאיון עבודה לובשים תכלת? או לבן כמו 'חנל'ה ושמלת השבת'? ומה אם לבן משמין ואנחנו לא מרגישים אתו בנוח? חוסר הנוחות הזה והיעדר הביטחון ישודר 'אל האינסוף ומעבר לו'. לובשים משהו מכבד ולא חשוף, כזה שאנחנו מרגישים אתו יפים. מה זה אומר? עבור נשים: המכנס שאת מרגישה אתו הכי רזה/בטן שטוחה/רגליים ארוכות/שמלה שתמיד מחמיאים לך עליה, אם את מכסה את הראש/חיג'אב – כזה שאת מרגישה אנרגיה ואוו כל פעם שאת שמה אותו. גברים? גם למשרת הייטק לא צריך מכופתר בא לך להשקיע ? פולו זה סבבה.. ! אם אתם לא לובשים ביום יום מכופתר – אין סיבה להגיע ככה גם לריאיון, רק לא להגיע עם ג'ינס קרוע כזה שלא מכבד (כנ"ל לנשים). חולצות גיבורי על? מתה על זה! מודה ומתוודה שגיקית מטבעי אבל זה תלוי במראיין שלכם… אם הוא לא משדר על אותו התדר..– לא שווה להסתכן ולצאת ילדותי.
אז הגעת למשרד בכוחות עצמך (או שלא) מברכים אותך לשלום אתה רואה את קו"ח שלך מונחים תחת אפו של המראיין והוא שואל לשלומך ואז מגיעה השאלה הכי המרגיזה "ספר לי על עצמך".
חבר'ה שלא עושים ש"ב – מתחילים ב"אאאאאאאאאאאהההה" או "אממממממממ" או שהם אומרים קוראים לי X אני בן Y אמממממממממממ… לא טוב! מראיינים פחות סובלניים להיעדר רהיטות. עבור השאלה הזו צריך להתכונן מראש ולא כדאי להתחיל עם בן כמה אתה מי אשתך /בעלך (זוגך) ומספר הילדים שיש לכם (אם נהיה כנים בסוף הריאיון אף אחד לא יזכור שקוראים לבתכם הגדולה נויה, אם תקראו לה רעמססה אז אולי) כאשר אומרים לכם לספר על עצמכם – לא מדובר בהרצאה. תהפכו את זה לדו שיח מרצונכם כזה שטעון אנרגיות חיוביות.. בטח אם אתם מספר 10 בתור לראיונות… מה כוונתי?
*לדבר על התוכן שלא נכתב בקו"ח (כי לא צריך לכתוב מה עשינו ברמת 'רחל בתך הקטנה').
צהריים טובים!!!! (בשמחה עם הרבה אנרגיה) מה שלומך? (גם המראיינים הם בני אדם ואנחנו שוכחים אותם לעיתים!) מה אני יכול לספר לך על עצמי? אני שמעון אבל אתה יכול לקרוא לי שימי בגלל שאנחנו בריאיון אבל רק במעמד הריאיון .. אם אני מתחיל לעבוד פה אין יותר יחסי קרבה (עם חיוך והומור!)
אישית, ממליצה לספר על דברים שהם לאו דווקא רלוונטיים לעבודה שלנו להתחיל איתם .. כמו fun facts למשל: "אוהב לשחק כדורסל אחת לשבוע למרות שאני 1.65.. אתה לא מבין! אנשים פשוט מזלזלים בנמוכים כאילו הם לא יכולים לקלוע לסל.. אבל, בסוף המשחק אני תמיד לוקח איתי את אחד החבר'ה הגבוהים שיוריד לי דברים מהמדפים בסופר אתה משחק במשהו?" (דו שיח!!! וניסיון ליצירת הזדהות) אם מזדהה יופי! לא? לא. ואז לקשר את השיח אחרי ששברתם את הקרח לניסיון שלכם "כבר 6 שנים משחק מאז שהתחלתי לעבוד בX שם עשיתי דברים ממש מגניבים (לפרט אם זה קשור למשרה, כדאי לעשות name dropping לאנשים או מושגים רלוונטיים למשל: מכיר את.. עבדתי עם התכנה הזו וכו') אח"כ עברתי לy", מכאן לפרט מה אתם עושים היום. אם ניגשתם לעבודה שכרונולוגית עבר זמן אבל היא יותר רלוונטית למשרה להרחיב עליה יותר. כדאי להשתמש במילים שהיו במהלך הגיוס למשל אם צוין עובד חרוץ (ואתם כאלה) אז לציין שאתם עובדים הרבה שעות ומכורים לעבודה שלכם אבל אתם מחפשים ערך מוסף או כל סיבה אחרת שהיא נכונה לסיטואציה.
חשוב גם לפנות מקום לשאלות עבור המראיין ("אם יש לכם שאלות עד כאן?/על המקום הזה?/פרויקט – אשמח להרחיב") – לא באתם לשעמם אותו.. אל תקפיצו את הרגל וחס וחלילה את היד. יש לדבר עם הידיים בעדינות בכדי שהמראיינים לא יאבדו קשב ויתרכזו רק בהן.
אז מאיפה מגיעים כל ה- "אממממממ" "אאהההההה" ונגזרותיהם? רוב רובם – מדובר בהרגל. והשאר? חוסר הביטחון העצמי שלנו מהדהד בקול גדול כאשר אנו לא יודעים מה להגיד ומפחדים שיהיה שקט מגיע ה-אממממממ (קחו לכם שנייה). בכדי שהם לא יופיעו יש להתכונן על ההצגה העצמית מספר פעמים! (כמה פעמים? כמה שיותר!) ככל שהפרקטיקה עולה כמות האמממ..למיניהם יורדת והביטחון העצמי שלנו יעלה. עדיף, כאשר מצחצחים שיניים כי אז גם זוכרים לחייך – מאוד חשוב לחייך בריאיון עבודה חיוך אמתי שעובר ונכנס פותח לאנשים את הלב. חוץ מזה, מישהו מחייך אלייך לא תחייך אליו בחזרה?
אז, אנחנו לא יכולים לצפות ה-כ-ל מראש.. ויכולה להגיע שאלה שלא התכוננו אליה ואז פתאום יגיע ה- אאאאאאאהההההממממממממממ… הזה מה עושים? קודם כל, שאלו אותנו שאלה? נהדר! תסגרו את הפה שלא תצא ההברה הזו של ה- אאאמממממ… ואח"כ תהנהנו בראש ותחייכו שאתם מבינים למה התכוונו ופשוט תחשבו – זה בסדר לחשוב! למה להנהן? שלא יחשבו שקפאתם וחטפתם אירוע.
 
שאלות על שכר – כמה אתה רוצה לקבל? מעסיק יקר! היינו שמחים שתגיד לנו כמה אתה רוצה לשלם לנו הרי, הסכום נמצא בידך. גם כאן מדובר בשיעורי בית שד"ר Google יכול לסייע: חיפוש המקצוע שלכם + טבלאות שכר ביחס לניסיון שצברתם (אם ישנו). כמו כן, לרוב נחזיר תשובה של טווח – אף פעם אל תתנו את הגבול התחתון שלכם! עובד ממורמר הוא עובד שלא מרוויח הרבה. אם אתם חושבים שהגבול התחתון שלכם הוא למשל* 10000 אז הטווח המינימלי שלכם הוא נניח 10,500 ומה שתציעו 10,500-12,000. לא ניתן למעסיק טווח שהוא לא יכול לעמוד בו וגם לא כזה שהוא גבוה מידיי (למשל 5000 ₪, במשרות בעלות שכר גבוה יותר סכום המו"מ לרוב גבוה יותר).
ממליצים! אל תכתבו את "המלצות תימסרנה לפי דרישה". מליצי יושר הם לא תמיד מליצים. אם תפסנו אותם ביום רע הם לא בהכרח יפרגנו לנו. אם בכל זאת שאלו במידה ויש לנו מליצים – למסור טלפון וכדאי לעדכן את אותו מליץ, לשוחח אתו קצת ולגרום לו להיזכר למה הוא מאוד אהב אתכם.
רוצה לחדד משהו עקרוני ומאוד חשוב; אתם בריאיון ייתכן ועברתם תקופה ארוכה עד שזימנו אתכם או כזו שאתם מתלבטים בין מספר משרות. אתם(!!) בוחרים את העבודה/המעסיק בדיוק כפי שהם בוחרים אתכם ולא צריכים להתפשר (לפחות לא מידיי) רק בגלל שזו ההצעה היחידה שקיבלתם (כמובן תעשו את השיקולים שלכם). ולכן, אם אתם מעוניינים במשרה הראו התלהבות! אישית? בסיום הריאיון הייתי אומרת " אשמח להצטרף אליכם" – מעסיק מעדיף לסרב מאשר להיות מסורב ולכן – הדגישו לו את זה בכדי להימנע מטעויות.
מעבר לכול אחזור כי חיוך חיוך וחיוך..! וכמובן, איך אפשר שלא לסיים עם ציטוט מעורר השראה והלוואי שייושם בנו: "העבודה אותה אתה עושה בזמן שאתה דוחה את העבודה שאתה אמור לעשות – היא העבודה בה אתה צריך לעבוד עד סוף חייך".
-ג'סיקה הישה-
 
המון בהצלחה,
דניאלה אסתר.

הצטרפו לניוזלטר שלנו

קבלו ישירות למייל משרות חדשות, עדכונים על אירועים וסדנאות, טיפים מעולם הקריירה ועוד.

בקשה לתיאום פגישת ייעוץ קריירה

  • פגישות בזום או פרונטלית
  • אורך פגישת הייעוץ כשעה
  • הפגישות בעלות סמלית לסטודנטים/יות ובוגרים/ות
פרטים אישיים
דילוג לתוכן