שאלות נפוצות בראיון עבודה

"תתכוננו לראיון", תמיד אומרים לנו. ובצדק.

אבל משום מה, תמיד מרגיש לנו שהאמירה הזאת לא מספיק קונקרטית ואפילו קצת אמורפית. איך בדיוק ההכנה הזאת מתבצעת?

אז יש לנו סוד לגלות (סתם, לא באמת, כנראה שזה כבר מספיק ידוע): בהרבה מאוד ראיונות, ניתן למצוא לא מעט שאלות שחוזרות על עצמן בוריאציות שונות. לכן, אחד הצעדים האפקטיביים ביותר שניתן לעשות הוא ללמוד את סוג השאלות ואיך בעצם תוכלו לענות עליהן.

אף על פי כן, נזהיר מראש: אין לנו נוסחת קסם לראיון עבודה, ואם תנסו לשנן את התשובות כנראה שזה בעיקר ישחק לרעתכם.ן. המטרה שלנו היא להעביר את צורת החשיבה המתאימה לסוגי השאלות השונים, על מנת שתוכלו להתאים לעצמכם.ן את התשובה האופטימלית, על סמך המאפיינים של כל אחד ואחת מכן.

 
ספר.י לנו קצת על עצמך

טוב, בעצם, איך אפשר להתחיל ראיון עבודה בלי איזשהו בריף קצר? אולי זאת עשויה להישמע כמו שאלה תמימה, אבל במחשבה שנייה, האם התשובה לשאלה הזאת הייתה זהה אם היה מדובר בבן זוג פוטנציאלי? כנראה שלא, ולכן עלינו לדעת מה מצופה מאיתנו בראיון.

אז איך נענה על השאלה? נכין מראש בריף קצר על עצמנו, "פיץ' מעליות", בו נתאר את הרקע העדכני ביותר שלנו, הכולל את הלימודים ואת משרת הסטודנט בה אנו מועסקים כרגע, תוך ציון האחריות, הניסיון, הידע והכישורים שצברנו במסגרתם. לאחר מכן, נעבור לרקע הקודם שלנו תוך תיאור הישגים משמעותיים וכישורים שנוספו לארגז הכלים המקצועי שלנו. לבסוף, ציינו את מטרות הקריירה העתידיות שלכם.ן באופן שיבהיר מדוע המשרה המוצעת מתכתבת איתן.

בסופו של דבר, הנקודה החשובה ביותר היא לדעת כיצד להסביר באמצעות הרקע, הניסיון והמטרות שלנו, מדוע המשרה המוצעת מתאימה דווקא לנו.

 
מהן החוזקות שלך?

אולי זה נשמע קל בהתחלה, הרי אין כמו להרחיב על החוזקות שלנו, לא? אבל אין מה לעשות, לרבים מאיתנו לא כל כך קל להרים ולפרגן לעצמנו מול אנשים זרים, בטח כשמדובר בתחילת הקריירה שלנו. אז מה ניתן לעשות? הכינו מראש רשימת חוזקות, תוך קישורן לסיטואציות בלימודים ובניסיון התעסוקתי הקודם, בהן נעשה שימוש בחוזקות האלו. למשל: "אחת החוזקות שלי היא יכולת למידה עצמית. בעבודתי הקודמת, היה צריך ללמוד להשתמש בתוכנה אותה לא הכרתי לפני תחילת התפקיד. בפרק זמן של כשבוע, הצלחתי ללמוד באופן עצמאי את עקרונות השימוש בתוכנה, מה שסייע להשתלבותי המהירה בעבודה".

 
מהן החולשות שלך?

אם יש שאלה שבהחלט עשויה לגרום לאי נוחות, אין ספק כי רבים יציינו את תיאור החולשות שלנו. אז מה בכל זאת ניתן לעשות?

לכולנו יש חולשות, ולא מעט מהן- זה אנושי. אבל מכל החולשות שלנו, בראיון צריך לדעת כיצד לברור את החולשות הנכונות, ואף למנף אותן. אז איך עושים את זה?

במקום להמציא חולשה (מישהו אמר פרפקציוניסט?), ניקח חולשה אמיתית שיש לנו, ונתאר כיצד היא משפיעה עלינו בעבודה או בלימודים. עד כה נשמע רע נכון? אז פה מגיע השוס הגדול: לאחר שתיארנו את החולשה, נקדיש את מרבית התשובה לדרך שלנו להתגבר על הקושי, מה שנקרא, לעשות מהלימון החמוץ לימונדה מתוקה.

אז איך נעשה את זה בפועל? קחו דוגמא: "אחד הקשיים המשמעותיים שלי הוא קושי בניהול זמנים. בתחילת הלימודים, הקושי אף הוביל לפספוס מועדי הגשה של מטלות באוניברסיטה. על מנת להתגבר על הקושי, הצטרפתי לקורס ניהול זמנים שהוצע לנו מטעם הדיקנט, והתחלתי להשתמש בפלטפורמות לניהול משימות, דרכה אני יכול לרשום את כל המשימות שלי, לפצל אותן למשימות קטנות, לתעדף אותן, ולעקוב אחר קצב התקדמותן. בזכות השינוי בהרגלי ניהול הזמנים, לא פספסתי מועד הגשה אחד בשנתיים האחרונות, ואני מנצל את היום באופן הרבה יותר פרודוקטיבי".

מה שכן, הקפידו כי התכונה השלילית הנבחרת לא תהיה כזו שעלולה להשפיע יותר מדי על דרישות התפקיד. למשל, לתפקיד של ניהול פרויקטים, לא מומלץ לציין קושי בניהול זמנים כתכונה שלילית.

 
ספר.י לנו על אתגר שחווית בעבודה הקודמת וכיצד התמודדת איתו.

גם אם מדובר בעבודה הראשונה שלכם.ן, כנראה שיבקשו דוגמא לאירוע מהלימודים או מהחיים האישיים, אז תסמכו עלינו שצריך להיות מוכנים לשאלה הזאת.

המעסיק העתידי היה רוצה לדעת על יכולת ההתמודדות שלכם.ן תחת לחץ, וכן על יכולת פתרון הבעיות שלכם.ן.

על מנת לגשת לשאלה, ניתן להשתמש בשיטת ה-STAR: Situation, Task, Action, Result.

לדוגמא: "בתפקידי האחרון כסטודנט-אנליסט בחברת הייטק מובילה בירושלים, התקשיתי לעקוב אחר המגמות בתעשיית ההייטק העולמית, מה שהוביל לתחושה כי אני "נשרך מאחור" (S). כשהצגתי מצגות למנהלת שלי, מצאתי את עצמי מתקשה לענות על שאלות שנגעו לסיטואציות ומגמות עכשוויות בשוק, מה שפגם בביצועיי (T). לכן, התחלתי לקרוא עיתונים כלכליים עולמיים, כמו האקונומיסט, בלומברג, ווול סטריט ג'ורנל, על מנת לוודא כי אני מעודכן במגמות ובשינויים האחרונים (A), ואכן המנהלת פרגנה לי על הידע שהפגנתי במהלך הפגישות והמצגות אותן הצגתי (R)."

 
למה כדאי לנו להעסיק אותך?

בשאלה הזאת, המעסיק מצפה לשמוע על ההתאמה שלך לתפקיד. תארו את הכישורים, ההשכלה, הניסיון וההישגים שלכם.ן. רצוי וכדאי לשלב גם נתונים כמותיים ומספריים, למשל: "כשעבדתי במכירות, ההכנסות עלו בכ-20%", או לחילופין: "בשנה ב' באוניברסיטה, קיבלתי הצעה לשמש כעוזרת מחקר בזכות ציוניי הגבוהים". בחלק השני של התשובה, חברו בין הכישורים, ההשכלה, הניסיון וההישגים שתוארו להתאמה לתפקיד. צרו למעסיק את "התמונה המלאה" לגביכם.ן: "הניסיון הרב שצברתי בשיווק ברשתות החברתיות, תוך התבססות על דאטה בכלים כמו Google Analytics, מבטיח כי אשתלב בתפקיד באופן חלק וכי הכישורים שלי יהוו תרומה משמעותית לצוות השיווק, אשר מסתמך על פלטפורמות שיווק ונתונים הזהות לאלו בהן השתמשתי בעבר." 

הצטרפו לניוזלטר שלנו

קבלו ישירות למייל משרות חדשות, עדכונים על אירועים וסדנאות, טיפים מעולם הקריירה ועוד.

בקשה לתיאום פגישת ייעוץ קריירה

  • פגישות בזום או פרונטלית
  • אורך פגישת הייעוץ כשעה
  • הפגישות בעלות סמלית לסטודנטים/יות ובוגרים/ות
פרטים אישיים
דילוג לתוכן